A zöldségeket illetően 2018-ban a lila az új zöld: cékla, lila burgonya és hibiszkusz virág – mindegyik számos természetes antioxidánst (antocianint) tartalmazó alapanyag. Amellett, hogy egészségesek, rendkívül finomak is!
A lila zöldségeket számtalan módon feldolgozhatjuk. Ahhoz azonban, hogy megőrizzék a tápanyagokat érdemes párolva vagy szuvidolva elkészíteni őket. Az AEG SteamPro gőzsütőkben alacsony hőmérsékleten, stabil hőfokon (a SousVide programos sütők nagyon precízen tartják a beállított hőfokot), készíthet finom és egészséges fogásokat a lila alapanyagokból.
STEAMPRO SÜTŐ
Minden étkezés legyen élmény – ezt tartottuk szem előtt, amikor megterveztük a SteamPro sütőt, melyben háromféle módon is süthet: használhatja a hagyományos, forró levegős programokat, választhatja a párolást (100% gőz), illetve kombinálhatja is a kettőt (25%-90% gőz). Kombinált üzemmódban a sütő automatikusan kiszámolja és beállítja a hő és a gőz megfelelő arányát. Így az étel kívül egyenletesen aranybarna és ropogós lesz, míg belül puha és omlós marad.
Akár húst, kenyeret, vagy finom süteményt süt, akár a világ leghíresebb éttermeiben is használt SousVide programot használja egy fogás elkészítéséhez, biztos lehet abban, hogy az eredmény minden várakozását felülmúlja!
LILAKÁPOSZTÁS GOMBÓC
Kb. 20 darabhoz
- 1 lilakáposzta
A töltelékhez
- 200 ml fekete rizs
- 400 ml víz
- 1 evőkanál miso paszta
- 1 tk. friss, finomra reszelt gyömbér
- 1 tk. friss, finomra vágott fokhagyma
A mártogatóshoz
- 2 ek. japán szójaszósz
- 2 ek. szezámolaj
- 2 ek. frissen facsart lime-lé
- 1 csipet chilipehely
A díszítéshez
- 1 ek. aprított koriander
- 1 tk. pirított szezámmag
Elkészítés
- Töltse fel AEG gőzsütője víztartályát.
- Állítsa be a Full Steam (100% gőz) programot a gőzsütőjén.
- Óvatosan vágja körbe és távolítsa el a lilakáposzta torzsáját.
- Tegye a káposztafejet egy párolóedénybe, tegye a sütőbe, és párolja kb. 30 percig.
- Amíg a káposzta a sütőben van, készítse el a tölteléket.
- Forralja fel a vizet az AEG MaxiSense Pure indukciós főzőlapon, majd tegye bele a fekete rizst.
- Közepes hőfokozaton, 20 perc alatt párolja puhára – körülbelül ennyi idő alatt szívja fel a rizs az összes vizet.
- Keverje bele a miso pasztát, a fokhagymát és a gyömbért.
- Vegye ki a káposztát a sütőből, és válassza szét a leveleket. Ellenőrizze, elég puhák-e ahhoz, hogy fel tudja tekerni őket anélkül, hogy megtörnének. Évszaktól függően a káposzta lehet zsengébb vagy érettebb, ezért kevesebb vagy éppen több idő alatt puhul meg. Ha kell, tegye vissza a lilakáposztát a sütőbe, és párolja tovább, amíg el nem éri a megfelelő állagot.
- Vágja le a levelek kemény szárát, majd vágjon minden levelet kb. 3 darabra.
- Minden levelet töltsön meg rizzsel és tűzze össze egy fogpiszkálóval. Tegye őket a párolóedénybe.
- Párolja a gombócokat kb. 10-12 percig a gőzsütőben, Full Steam (100% gőz) programon.
- Alaposan keverje össze a mártogatós hozzávalóit alaposan egy tálban.
- Tálalja csipetnyi korianderrel és pörkölt szezámmaggal díszítve.