Az ősi gabonák nem számítanak újdonságnak, de 2018-ban egész biztosan sokak tányérját fogják gazdagítani. A modernebb gabonákkal – például kukoricával és rizzsel – szemben ezek a gabonák lényegében nem változtak az évszázadok alatt – ilyen a zab, a tönköly, a quinoa, az árpa, a fekete rizs, a kamut és a hajdina.
Ezek a gabonák rengeteg tápanyagot tartalmaznak, és rendkívül jótékony hatással vannak az egészségre, az emésztéstől kezdve az immunrendszerig. Az ősi gabonákat számtalan módon el lehet készíteni – finomak önmagukban puffasztva, vagy süteményekben alkotóelemeiként. Ha igazán ropogós pitetésztára és omlós töltelékre vágyik, süsse a süteményt gőzprogramon AEG gőzsütőben. Felejthetetlen élmény lesz.


STEAMPRO SÜTŐ
Minden étkezés legyen élmény – ezt tartottuk szem előtt, amikor megterveztük a SteamPro sütőt, melyben háromféle módon is süthet: használhatja a hagyományos, forró levegős programokat, választhatja a párolást (100% gőz), illetve kombinálhatja is a kettőt (25%-90% gőz). Kombinált üzemmódban a sütő automatikusan kiszámolja és beállítja a hő és a gőz megfelelő arányát. Így az étel kívül egyenletesen aranybarna és ropogós lesz, míg belül puha és omlós marad.
Akár húst, kenyeret, vagy finom süteményt süt, akár a világ leghíresebb éttermeiben is használt SousVide programot használja egy fogás elkészítéséhez, biztos lehet abban, hogy az eredmény minden várakozását felülmúlja!


BAGEL
Hozzávalók
375 ml víz
2 tk. cukor
2 tk. szárított élesztő
500g liszt, átszitálva
1 tk. só
A díszítéshez
1 felvert tojás, a tetejére
Különböző magok (fekete/fehér szezámmag, mák)
Elkészítés
- Keverje össze az élesztőt, a cukrot és a vizet egy tálban, majd várja meg, hogy felfusson az élesztő – kb. 5 perc.
- Adja hozzá a sót és a lisztet.
- Keverje a tésztát robotgépben kb. 5 percig.
- Indítsa el a Nedves hőlégbefúvás (Moist Fan) programot AEG gőzsütőjén, és állítsa be 40°C-ra.
- Egy konyharuhával takarja le a tálat, és hagyja kelni a tésztát kb. 30 percig.
- Gyúrja át kézzel a tésztát egy lisztezett felületen, majd ossza 8 részre.
- Formáljon golyókat, majd óvatosan fúrjon kb. 5 cm átmérőjű lyukat a közepükbe.
- Tegye a bageleket egy tepsire.
- Indítsa el a Vital (100% gőz) programot, és gőzölje a bageleket kb. 6 percig.
- Szedje ki a tepsit, és állítsa be sütőjén a Közepes páratartalom programot, 200°C-ra.
- Kenje meg a bagelek tetejét a felvert tojással, és szórjon rá magokat.
- Süsse készre a bageleket 13 perc alatt.


