HAMU ÉS SZÉN

Ha stílusról van szó, a fekete mindig nagyon népszerű – 2018-ban a főzés kapcsán is felkapott lesz. A fekete színű ételek fogalommá válnak – elég felmenni az Instagramra, hogy lássuk, mennyire felkapottak a fekete ételek: fekete fagylalt, fekete latte és fekete kenyér. És mi a mögötte rejlő titok? Az aktív szén! Kis mennyiségben biztonságos a használata, a szakértők azonban óva intenek a mértéktelenségtől.

Sokan lelkesen hirdetik, hogy méregtelenítő hatása van: állítják, hogy megelőzi a másnaposságot, és enyhíti az ételmérgezés tüneteit. Amellett, hogy feltehetően jótékony hatással van az egészségünkre, az aktív szén rendkívül dekoratív is – kiváló díszítő eleme például a trópusi ízű fagylaltoknak.

HAB/FELHŐ TOJÁS

A habról a legtöbben a tejszínhabra, a habcsókra és a habsüteményekre asszociálnak, azonban 2018-ban új értelmezést kap a fogalom. Kísérletező szellemben újabb és újabb módszerek jelennek meg a könnyű és finom textúra elérésére – sokan például a levegővel vagy gázzal habosítanak.

Vegyük például a felhőtojás körül kialakult őrületet. Elkészítése könnyű, mindössze fel kell verni a fehérjét, és sütőben a korábban szétválasztott sárgájával együtt kisütni. A felhőtojás újabb fejezetet nyit a szénhidrát diéták világában, mivel egy egészséges, könnyű reggeli fogás, amivel könnyedén ki lehet váltani a kenyeret.

KONFITÁLÁS

A konfitálás ugyan régi eljárás, de 2018-ban újra felkapottá válik. A konfitálás során az ételek zsírban vagy olajban, alacsony hőfokon, hosszú ideig készülnek. A konfitált kacsa hagyományos ételnek minősül, azonban újfajta konfitált ételek jelennek meg, például a konfitált avokádó. Így a jól bevált klasszikusnak most egy egészen új oldalát ismerhetjük meg.

FERMENTÁLÁS (ERJESZTÉS)

2018-ban a fermentált ételek mindenképpen ott lesznek az ínyencek kedvencei között. A fermentálást, más szóval erjesztést leginkább a borkészítés kapcsán ismerjük, hiszen ezzel az eljárással lesz a szőlőből bor. Az eljárás során ugyanis az élesztő vagy baktérium a cukrot alkohollá alakítja.

A fermentált ételek – például a sajt, a kefír, a kombucha és minden ecetes savanyúság – gazdagok probiotikumban, ami rendkívül jó hatást gyakorol az emésztésre. Bármit is diktál az egyéni ízlés, az erjesztett ételek idén nagy népszerűségnek fognak örvendeni.

VIRÁGOS ÍZEK

A gyűjtögető életmódnak köszönhetően ősidők óta ismeretes, hogy vannak ehető virágok. 2018-ban ez a tudás ismét kivirágzik, és népszerű trenddé növi ki magát. Az ételeket díszítő egész virágoktól és szirmoktól a virágos ízjegyekkel gazdagított italokig és harapnivalókig ez az új divat édeskés és friss aromát hoz magával.

A világ távolabbi részein élő szokások lassan beszivárognak az európai konyhába. A rózsa például kiválóan társul a török ételekhez, de teának megfőzve is rendkívül kellemes élményt ad. Legközelebbi kerti sétáján nézzen körül, hogy mi mindennel dobhatná fel konyháját Ön is!

SACHA INCHI, AZ INKA MOGYORÓ

2018-ban a legújabb trend, amitől hangos lesz a közösségi média, a Sacha Inchi, azaz az inka mogyoró. Ez a Dél-Ázsiából származó mogyoró magas Omega-3 és fehérje tartalma miatt rendkívül kedvelt mag.

Ropogós, mogyoróhoz hasonlító állaga és vajas íze miatt a Sacha Inchit leginkább rágcsálnivalóként árulják, natúr vagy sós verzióban. Emellett azonban kiváló kiegészítése a görögjoghurtos reggeliknek, de akár a hétvégi túrákon is tápláló uzsonna lehet.

MORINGA

A szuperfood trendek mindig változnak, de látszólag a Moringa növény csak 2018-ban nő, legalábbis a Google Trends szerint. Levele ízre és textúrára is a kelkáposztára hasonlít.

A Moringa trópusi környezetben érzi jól magát. Népszerűségét annak köszönheti, hogy a legtöbb zöldségnél és gyümölcsnél magasabb a vitamintartalma – például magasabb a C-vitamin tartalma, mint a narancsé, és több káliumot tartalmaz, mint a banán. Miért ne használnánk hát fel gyümölcsturmixainkhoz, müzli szeleteinkhez, és más egészséges harapnivalókhoz?

SÓS JOGHURT

Régóta léteznek pikáns joghurtos fogások, de 2018-ban beköltözik az emberek hűtőibe és az ínyencek közösségi média oldalaira. Népszerűségét annak köszönheti, hogy kevesebb cukor és nátrium van benne, mint a legtöbb reggeliben, ugyanakkor nagyon finom, tápanyagtartalma pedig rendkívül magas.

A pikáns joghurt nagy előnye, hogy a „hagyományos” joghurthoz képest lényegesen kevesebb szénhidrát van benne. A hozzáadott proteinnek és a jellegzetesebb ízvilágnak hála sokan kedvelik ezt az ételt. Próbálja ki Ön is! Gazdagítsa joghurtját uborkával, olívaolajjal és sóval, hogy teljes legyen a reggeli!