Terjed a hulladéktudatosság! 2018-ban nem csak meghatározó trend lesz, de hosszútávú tudatformálást is eredményez. A hegyétől a tövéig, a szárától a gyökeréig – hogyan tudnánk egy alapanyag lehető legtöbb részét hasznosítani? Modern ételkészítési technikákkal és némi kreativitással fantasztikusan finom ételeket lehet készíteni az egyébként kidobásra kerülő részekből.
A karfiol tökéletes példája ennek a szemléletváltásnak: hagyományosan a karfiol torzsája kidobásra került, napjainkban azonban a sültkrumpli egészséges helyettesítőjeként találkozhatunk vele. Levelei pedig, szintén megjelennek az éttermek kínálatában. AEG sütőjével a zöldségek minden részét hasznosíthatja!


STEAMBOOST SÜTŐ
A SteamBoost sütő extra gőz funkciójának köszönhetően gazdagabbak, intenzívebbek lesznek az ízek. Ugyanúgy működik, mint egy hagyományos sütő, de a beépített extra gőz funkciónak köszönhetően az eredmény összehasonlíthatatlanul jobb, hiszen az ételek belül puhák és omlósak lesznek, míg kívül aranybarnára és ropogósra sülnek.
A gőz mindent megváltoztat. Az alapanyagok megőrzik természetes nedvességtartalmukat, ezért a már megszokott, jól ismert ételek is sokkal finomabbak lesznek – a húsok, a halak, a zöldségek, a rakott ételek, sőt még desszertek is. Minden az ízről szól, az ellenállhatatlanul finom ízekről.


KARFIOL HÁROMFÉLEKÉPPEN
Csőben sült parmezános karfiol
4 személyre
Hozzávalók
2 fej karfiol
1 tk. őrölt bors
1 tk. őrölt füstölt paprika
1 tk. só
2 ek. dijoni mustár
2 ek. repceolaj
100 g reszelt parmezán sajt
Elkészítés
- Tegye a karfiol fejet egy tepsire. Állítsa be a gőz funkciót SteamBoost sütőjén, és párolja a karfiolt 30 percig.
- Vegye ki a karfiolt a sütőből, és tegye át egy sütőpapírral kibélelt tepsibe.
- Kenje meg a tetejét mustárral, és szórja meg a fűszerekkel és a parmezánnal, majd locsolja meg olajjal.
- Állítsa a sütőt Grill funkcióra, 200 °C-ra, majd grillezze a karfiolt 15 percig.
- Vegye ki a karfiolt a sütőből, és vágja szeletekre.
Sült karfiol rudacskák
(előétel 1 személyre)
- Vágja ki a karfiol torzsáját, és vágja sültkrumpli méretű rudakra.
- Állítsa SteamBoost sütőjét Turbó Grill funkcióra 230 °C-ra. Tegye a karfiol rudacskákat egy tepsibe, majd spricceljen rá olajat, és fűszerezze sóval, füstölt paprikával.
- Süsse 10-15 percig, amíg megfelelően át nem sül – ha vastagabbak a rudacskák, süsse hosszabb ideig.
Karfiolsaláta
2 személyre
Hozzávalók
Karfiol rózsák (a leveleket is tartsa meg)
Öntet
2 ek. almaecet
1 ek. tahini (szezámpaszta)
1 tk. finomra reszelt fokhagyma
½ tk. só
50 ml repceolaj
1 ek. víz
Díszítés
Egy maroknyi apróra vágott mentalevél
1 ek. gránátalma mag
Elkészítés
- Állítsa SteamBoost sütőjét Légkeveréses funkcióra, 175 °C-ra.
- Szaggassa apróra a karfiol leveleit, majd tegye egy sütőpapírral bélelt tepsibe.
- A karfiol rózsákat kenje meg olajjal, és finoman sózza meg.
- Tegye a tepsit a sütőbe 10 percre.
- Amikor átsült, locsolja meg az öntettel és szórja meg a mentával, valamint a gránátalma magokkal.


