Az AEG mosogatógép tisztítása és karbantartása

Utoljára frissítve 2024. 03. 26. 20:08

Üres AEG mosogatógép, kissé nyitott

Tisztítsa rendszeresen AEG mosogatógépét, hogy készüléke továbbra is maximum teljesítményt nyújtson.

Indítson el egy hosszú programot

Legalább havonta kétszer indítson el egy hosszú programot, de ne tegyen edényeket a gépbe. A karbantartó mosogatás különösen fontos, ha gyakran használ rövidebb programokat, mivel ez zsír- és vízkőlerakódáshoz vezethet a mosogatógépben. A készülék alpos tisztításához használjon Clean and Care tisztítószert.


Ha a mosogatógép rendelkezik Machine Care programmal, használja ezt. 

Indítsa el a Machine Care programot (ha elérhető)

Ha a mosogatógép rendelkezik Machine Care tisztítóprogrammal, indítsa el azt üres mosogatógépen, amikor a jelzőfény világít. A program elindítása előtt tisztítsa meg a szűrőket és a szórókarokat. Tekintse meg az alábbi videót, hogy megtudja, hogyan indíthatja el a karbantartó programot mosogatógépén.


Tisztítsa meg a gumitömítést

Puha, nedves ruhával tisztítsa meg az ajtó gumitömítését. Ne használjon súroló hatású termékeket, dörzshatású tisztítókorongokat, éles szerszámokat, erős vegyszereket, súrolószereket vagy oldószereket.
Tisztítsa meg a szűrőket

Minden használat után ellenőrizze a mosogatógép szűrőit valamint a vízgyűjtő blokkot, és szükség esetén tisztítsa meg. A szűrőkbe ragadt üveg- és műanyagdarabok vagy élelmiszerek csökkentik a tisztítás hatékonyságát és károkat okozhatnak.

Fontos: A szűrők tisztítása előtt kapcsolja ki a mosogatógépet, és húzza ki a hálózatból.

A szűrőrendszer három egységből áll, amelyekre az alábbiakban (A), (B) és (C) szűrőkként hivatkozunk.
1. Forgassa el a (B) szűrőt az óramutató járásával ellentétes irányba, és vegye ki.

2. Húzza ki a (C) szűrőt a (B) szűrőből.

3. Távolítsa el a lapos formájú szűrőt (A).

4. Mossa ki a szűrőket csapvíz alatt. Győződjön meg arról, hogy nincs ételmaradék vagy törmelék a vízgyűjtő blokk szélén vagy környékén.

5. Tegye vissza a lapos szűrőt (A) a helyére, és ügyeljen arra, hogy a hátoldalon található zárszerkezet segítségével megfelelően legyen rögzítve.

6. Szerelje össze a kerek formájú (B) és (C) szűrőket.

7. Helyezze vissza a kerek szűrőket (B) és (C) a lapos szűrő (A) tetejére. Forgassa a szűrőket az óramutató járásával megegyező irányba, amíg be nem kattannak.


Tisztítsa meg a szórókarokat

A furatok eltömődésének elkerülése érdekében rendszeresen tisztítsa meg a szórókarokat.

Fontos: A szórókarok tisztítása előtt kapcsolja ki a mosogatógépet, és húzza ki a hálózati csatlakozót.

Az alsó szórókar tisztítása

1. Húzza fel az alsó szórókart az eltávolításhoz.

2. Mossa le a szórókart folyó víz alatt. Használjon fogpiszkálót vagy más hegyes végű eszközt, hogy eltávolítsa a szennyeződéseket a furatokból.

3. Visszahelyezéshez nyomja le a szórókart.

A felső szórókar tisztítása

A felső szórókar tisztításának módja a modelltől függ. Egyes modelleken a felső szórókart nem lehet eltávolítani. Ebben az esetben fogpiszkálóval vagy más hegyesvégű tárggyal kell megtisztítani a furatokat a szennyeződésektől.

Más modelleknél a felső szórókart ki lehet szedni, és folyó víz alatt lemosni. A maradékot fogpiszkálóval vagy más hegyes végű tárggyal lehet eltávolítani. A felső szórókart nyomja felfelé és egyidejűleg forgassa az óramutató járásával megegyező irányba,hogy leválassza a kosárról. 

Tisztítás után a visszahelyezéshez nyomja felfelé és forgassa az óramutató járásával ellentétes irányba, amíg a kar a helyére nem kattan.


Tekintse meg készüléke használati útmutatóját, hogy megismerje az adott modellre vonatkozó instrukciókat.

A mennyezeti szórókar tisztítása

A mennyezeti szórókar a felső kosár felett található. Ez a szórókar (C) a vízbevezető csőhöz (A) csatlakozik egy rögzítőgyűrűvel (B).

Fontos: Ha evőeszközfiók is van a mosogatógép felső részében, akkor a mennyezeti szórókar tisztítása előtt azt el kell távolítania. Ehhez oldja ki az evőeszközfiók csúszó sínjeinek oldalán lévő ütközőket és húzza ki a fiókot. A részletekért tekintse meg a készülék felhasználói kézikönyvét


1. A szórókar (C) leválasztásához a vízbevezető csőről (A) forgassa el a rögzítőgyűrűt (B) az óramutató járásával ellentétes irányba, és húzza lefelé a szórókart.

2. Mossa le a szórókart folyó víz alatt. Használjon fogpiszkálót vagy más hegyesvégű tárgyat a furatokat eltömítő szennyeződés eltávolításához. Folyassa át a vizet a furatokon, hogy kimossa azokból a szennyeződést.

3. A szórókar (C) visszaszereléséhez helyezze be a rögzítőgyűrűt (B) a szórókarba, és rögzítse a vízbevezető csőhöz (A) az óramutató járásával megegyező irányba forgatva.Győződjön meg arról, hogy a rögzítőelem a helyére kattan.

4. Ha a készüléke esetében releváns: Szerelje fel az evőeszközfiókot a csúszó sínekre, és helyezze vissza az ütközőket.
Az adott modellel kapcsolatos további információkért tekintse meg a készülék használati útmutatójáta.