FÜGÉS RICOTTA TORTA
Fügés ricotta torta
Ha különleges ízű tortát szeretne készíteni ez a sütemény a legjob választás. Az elkészült tortát bolondítsa meg egy kevés pekándióval és a végeredmény tökéletes lesz.
Hozzávalók
200 g kakaós zabkeksz
100 g lágy vaj
800 g ricotta
4 db tojás
100 g nádcukor
2 tk. vanília aroma
1 citrom reszelt héja
1 ek. kukoricakeményítő
12 db friss füge
50 g pekándió
pár szem füge és pekándió a díszítéshez
A sütéshez
26-28 cm átmérőjű tortaforma
Elkészítés
Sütési idő: 70 perc
1. Darálja le a kekszet a késes aprítóban, majd keverje hozzá a lágy vajat.
2. Tegye a kapott keveréket a tortaformába. Nyomkodja bele úgy, hogy az oldalára is jusson, kb. 4 cm magasságig.
3. Keverje össze a ricottát a tojások sárgájával, a cukorral, a reszelt citromhéjjal, a kukoricakeményítővel és a vanília aromával. Dolgozza össze alaposan kézi habverővel.
4. Verje kemény habbá a tojásfehérjéket, majd óvatos mozdulatokkal keverje a ricottás keverékbe.
5. Távolítsa el a fügék szárát. Vágja el őket keresztben, majd nyomja össze az ujjaival oldalról, hogy kinyíljanak, mint a virágok.
6. Tegye őket az előkészített kekszes alapra, majd öntse rá a ricottás keverék felét. Szórja meg az apróra vágott pekándióval, és öntse rá a keverék másik felét is. Hagyja pihenni 10 percig.
7. Tegye a süteményt 130 °C-ra előmelegített sütőbe, és süsse Alacsony páratartalmú gőzprogramon, kb. 70 percig.
8. Hagyja sütés után kihűlni a tortát szobahőmérsékleten,majd pihentesse a hűtőben legalább 2 órán keresztül.
9. Vágja a tortát szeletekre. Díszítse friss fügével, és pekándióval.