
Füstölt szalonnával, juhtúróval töltött vajas pite
Füstölt szalonnával, juhtúróval töltött vajas pite
Izgalmas egytálétel a klasszikus ízek kedvelőinek.
Hozzávalók
A tésztához
200 g liszt
100 g lágy vaj
1 db tojás
1-2 fehér bors víz
só
A töltelékhez
200 g füstölt szalonna
30 g vaj
3 db tojás
150 ml tejszín
100 g juhtúró
1 csokor újhagyma
1 ek. fűszernövény keverék*
só, bors
2 ek. vaj a tortaforma kikenéséhez
A salátához
friss salátakeverék
olívaolaj
citromlé
só, bors
* metélőhagyma, petrezselyem,
kakukkfű apróra vágva

Elkészítés
Sütési idő: 25-30 perc
1. Szitálja a lisztet egy tálba, formázzon lyukat a közepébe, és üsse bele az egész tojást. Adjon hozzá egy csipet sót és a lágy vajat.
2. Gyúrjon a hozzávalókból sima tésztát. Ha úgy érzi, hogy a tészta kemény, nehezen formázható, adjon hozzá 1-2 evőkanál hideg vizet. Ezután csomagolja a tésztát fóliába, és hagyja 1 órán át a hűtőben pihenni.
3. Vágja a szalonnát csíkokra, és pirítsa le egy serpenyőben kb. 10 g vajon. Csepegtesse le a felesleges zsírt, és hagyja kihűlni a szalonnát.
4. Nyújtson a tésztából kb. 3 mm vastag kerek lapot, és tegye egy kivajazott sütőformába. Illessze a formába úgy, hogy a széleit is kitöltse, a forma falán túlnyúló részeket pedig csippentse le. Szurkálja meg a tésztát villával, hogy sütés közben ne púposodjon fel.
5. Tegye a tortaformát 180 °C-ra előmelegített sütőbe, és süsse 10 percig Alacsony páratartalmú gőzprogramon.
6. Verje fel a tojásokat a tejszínnel, adja hozzá az apróra vágott fűszernövényeket, az újhagymát, majd ízesítse sóval, borssal. Öntse a keveréket a sütőből kivett tésztába és morzsolja a tetejére a juhtúrót.
7. Süsse készre a pitét 160 °C-on, Alacsony páratartalmú gőzprogramon, kb. 25-30 perc alatt. Amikor a felszíne elkezd pirulni, szórja a pitére a korábban lepirított szalonnapörcöket, és süsse még 5-8 percig.
8. Hagyja a formában kihűlni, majd szeletelve tálalja.
9. Mossa meg és szárítsa le a salátakeveréket. Ízesítse olívaolajjal, citromlével, sóval, borssal, és tálalja a pitével.