Füstölt szalonnával, juhtúróval töltött vajas pite

Füstölt szalonnával, juhtúróval töltött vajas pite

Izgalmas egytálétel a klasszikus ízek kedvelőinek.

Hozzávalók

A tésztához

200 g liszt

100 g lágy vaj

1 db tojás

1-2 fehér bors víz

 

A töltelékhez

200 g füstölt szalonna

30 g vaj

3 db tojás

150 ml tejszín

100 g juhtúró

1 csokor újhagyma

1 ek. fűszernövény keverék*

só, bors

2 ek. vaj a tortaforma kikenéséhez

 

A salátához

friss salátakeverék

olívaolaj

citromlé

só, bors

 

* metélőhagyma, petrezselyem,
kakukkfű apróra vágva

Elkészítés

Sütési idő: 25-30 perc

 

1. Szitálja a lisztet egy tálba, formázzon lyukat a közepébe, és üsse bele az egész tojást. Adjon hozzá egy csipet sót és a lágy vajat.

2. Gyúrjon a hozzávalókból sima tésztát. Ha úgy érzi, hogy a tészta kemény, nehezen formázható, adjon hozzá 1-2 evőkanál hideg vizet. Ezután csomagolja a tésztát fóliába, és hagyja 1 órán át a hűtőben pihenni.

3. Vágja a szalonnát csíkokra, és pirítsa le egy serpenyőben kb. 10 g vajon. Csepegtesse le a felesleges zsírt, és hagyja kihűlni a szalonnát.

4. Nyújtson a tésztából kb. 3 mm vastag kerek lapot, és tegye egy kivajazott sütőformába. Illessze a formába úgy, hogy a széleit is kitöltse, a forma falán túlnyúló részeket pedig csippentse le. Szurkálja meg a tésztát villával, hogy sütés közben ne púposodjon fel.

5. Tegye a tortaformát 180 °C-ra előmelegített sütőbe, és süsse 10 percig Alacsony páratartalmú gőzprogramon.

Megnézem a gőzsütőket

6. Verje fel a tojásokat a tejszínnel, adja hozzá az apróra vágott fűszernövényeket, az újhagymát, majd ízesítse sóval, borssal. Öntse a keveréket a sütőből kivett tésztába és morzsolja a tetejére a juhtúrót.

7. Süsse készre a pitét 160 °C-on, Alacsony páratartalmú gőzprogramon, kb. 25-30 perc alatt. Amikor a felszíne elkezd pirulni, szórja a pitére a korábban lepirított szalonnapörcöket, és süsse még 5-8 percig.

Megnézem a gőzsütőket

8. Hagyja a formában kihűlni, majd szeletelve tálalja.

9. Mossa meg és szárítsa le a salátakeveréket. Ízesítse olívaolajjal, citromlével, sóval, borssal, és tálalja a pitével.