Magos kenyér

Magos kenyér

Magos kenyér

Nincs is finomabb az otthon sütött kenyérnél. 

Hozzávalók

300 ml langyos víz

1 tk. méz

20 g friss élesztő

2 tk. só

2 tk. egész kömény

3 ek. lenmag

1 ek. chia mag

2 ek. napraforgómag

500 g sima liszt

150 g rozsliszt + kevés sima liszt a szóráshoz

Elkészítés

Sütési idő: 35 perc

 

1. Keverje össze a langyos vizet a mézzel, majd morzsolja bele a friss élesztőt. Hagyja felfutni az élesztőt (kb. 5 perc).

2. Keverje össze egy nagyobb tálban a lisztet, a sót és a magokat, majd adja hozzá a felfuttatott élesztőt. Fakanállal alaposan dolgozza össze. Akkor jó, amikor a tészta felszíne sima, egységes. Szórja meg liszttel, majd takarja le tiszta ruhával, és meleg helyen hagyja kelni 1 órán keresztül.

3. Szórjon egy kevés sima lisztet egy szakajtóba. Hajtogassa a tésztát először lisztezett pultra, majd tegye az előkészített formába.

4. Fedje le és hagyja kelni további 30 percig.

5. Forrósítsa fel sütés előtt a tepsit. Vegye ki a sütőből, borítsa rá a kenyeret, majd azonnal tegye vissza a sütőbe.

Megnézem a gőzsütőket 

6. Süsse Alacsony páratartalmú gőzprogramon 220 °C-on, kb. 35 percig, majd hagyja kihűlni.