
Magos kenyér
Magos kenyér
Nincs is finomabb az otthon sütött kenyérnél.
Hozzávalók
300 ml langyos víz
1 tk. méz
20 g friss élesztő
2 tk. só
2 tk. egész kömény
3 ek. lenmag
1 ek. chia mag
2 ek. napraforgómag
500 g sima liszt
150 g rozsliszt + kevés sima liszt a szóráshoz

Elkészítés
Sütési idő: 35 perc
1. Keverje össze a langyos vizet a mézzel, majd morzsolja bele a friss élesztőt. Hagyja felfutni az élesztőt (kb. 5 perc).
2. Keverje össze egy nagyobb tálban a lisztet, a sót és a magokat, majd adja hozzá a felfuttatott élesztőt. Fakanállal alaposan dolgozza össze. Akkor jó, amikor a tészta felszíne sima, egységes. Szórja meg liszttel, majd takarja le tiszta ruhával, és meleg helyen hagyja kelni 1 órán keresztül.
3. Szórjon egy kevés sima lisztet egy szakajtóba. Hajtogassa a tésztát először lisztezett pultra, majd tegye az előkészített formába.
4. Fedje le és hagyja kelni további 30 percig.
5. Forrósítsa fel sütés előtt a tepsit. Vegye ki a sütőből, borítsa rá a kenyeret, majd azonnal tegye vissza a sütőbe.
6. Süsse Alacsony páratartalmú gőzprogramon 220 °C-on, kb. 35 percig, majd hagyja kihűlni.