Vasárnapi sült

Vasárnapi sült

Legyen a vasárnap a legfinomabb nap a héten. Ez egy igazi családi ünnepi étel.

Hozzávalók

A húshoz

·         kb. 5 kg borda csonttal

·         50 ml színes bors

·         3 evőkanál só

·         2 evőkanál apróra vágott friss kakukkfű

·         2 evőkanál apróra vágott friss rozmaring

·         1 evőkanál extraszűz olívaolaj

 

A szójavajas, mogyorós pirított káposztához

·         8-12 kelbimbó

·         fél fej káposzta

·         fél fej kelkáposzta

·         vaj a sütéshez

·        

·         100 g vaj

·         50 g durvára vágott mogyoró

·         2 evőkanál szójaszósz

 

A mártáshoz

·         1 üveg vörös bor (pl. Pinot Noir)

·         50 ml apróra vágott mogyoróhagyma

·         4 evőkanál sózott vaj

·         450 ml csirke alaplé

Bővebben

Elkészítés

 

Hús

1. Melegítse elő a sütőt 225 °C-ra.

2. Óvatosan távolítsa el a húst a csontról. Tegye a csontot a serpenyőbe és rakja be a sütőbe kb. 15 percre.

3. Törölje meg a húst konyhai törlővel. Süssön kérget minden oldalára egy serpenyőben.

4. Egy mozsárban törje össze a színes borsot, keverje hozzá az apróra vágott rozmaringot, kakukkfüvet és sót.

5. Dörzsölje be a húst az olívaolajjal és a fűszerkeverékkel.

6. Tegye a húst a sütőbe és állítsa be, hogy közepesen átsütve (medium-rare) kéri a húst (ha nincs ilyen program a sütőjén, használjon maghőmérőt, és állítsa be 60-65 fokra).

7. Vegye ki a húst a sütőből, tegye a hideg csontra és rögzítse egy darab zsinórral. Hagyja pihenni egy órát szobahőmérsékleten.

 

Szójavajas, mogyorós pirított káposzta

1. Vágja ki a káposzták torzsáját, távolítsa el a középső kemény részt.

2. Szedje a káposztákat leveleikre és tegye őket egy sütőpapírral bélelt tepsibe, majd sózza meg őket. Tegye a sütőbe 160 °C-ra, kb. 10 percre.

3. A nagyobb káposzta leveleket tegye egy zsiradék nélküli serpenyőbe és óvatosan nyomja le őket egy fakanállal. Így csak a káposzta erei pirulnak meg.

4. Olvassza fel a vajat egy serpenyőben. Amikor elkezd gyöngyözni, tegye bele a mogyorót. Várja meg, amíg elkezd pirulni, ez adja meg a kellemes ízét.

5. Öntse bele a szójaszószt és vegye le a tűzhelyről. Ezzel elkészült a kellemes ízű vaj.

 

Mártás

1. Tegye a főzőlapra a serpenyőt, amelyben a húst kérgesítette. Öntse bele a vörösbort és forralja vissza. Egy másik serpenyőben pirítsa meg a mogyoróhagymát, és öntse a boros mártást a hagymára.

2. Öntse fel csirke alaplével, forralja fel, és alacsony hőmérsékleten redukálja a felére.

 

Találás

Helyezze a kelkáposzta levelét pirított oldalával lefelé egy tányérra, tegyen alá egy kanál mogyorós vajat. Hajtsa a levél egyik oldalát középre. Helyezzen mellé egy káposzta levelet pirított oldalával felfelé. Tegyen a középre egy szelet húst, és öntse nyakon a vörösboros mártással. Díszítse kelbimbólevéllel és néhány csepp mogyoróvajjal.

  • Csodás csendes-óceáni cézár saláta

    Catalina Velez, Latin-Amerika egyik legmeghatározóbb séfje a Csendes-óceán partvidékének ízvilágát csempészte cézársalátájába.

  • Cézársaláta maradékokból

    A maradékokból csodákat alkotó Culinary Misfits száraz kenyérből és a sárgarépa leveléből készít egy klasszikus salátát.

  • MOULES MARINIÈRES (Kagyló tengerész módra)

    Ha egy egyszerűen és gyorsan elkészíthető, látványos ételt keres, akkor nem is választhatna jobbat ennél a francia klasszikusnál.