Lorem Ipsum

SZAKÍTUNK A RÉGI RUHAÁPOLÁSI SZOKÁSOKKAL

Miért? Mert sokan ruháik 90%-át idő előtt kidobják, mert tönkremennek a nem megfelelő mosás és szárítás miatt. Ennek ellenére még mindig ragaszkodnak az ’50-es évek ruhaápolási szokásaihoz. Eljött a változás ideje!

A RUHACÍMKE PROJEKT

Gyakran összezavarják a ruhacímkék? Hiszünk benne, hogy háztartási gép gyártó vállalatként felelősek vagyunk azért, hogy megosszuk Önnel, hogyan gondoskodhat még jobban ruháiról. Azért találtuk ki a Ruhacímke projektet, hogy segítsünk szemléletet váltani a ruhaápolásban. Töröljük a szótárból a „Csak vegyileg tisztítható” kifejezést, és megmutatjuk, miért nem szabad a ruhákat túl magas hőfokon mosni. Mosó- és szárítógépeinkre a kényes gyapjú holmikat is nyugodtan rábízhatja.  

NE MOSSA TÚL

A Ruhacímke projektben laboratóriumi vizsgálatokban teszteltünk dizájner ruhákat, majd megalkottuk a legújabb ruhacímkét: „Ne mossa túl!”.  Tartson velünk, és határozzuk meg együtt a jövő ruhaápolási szabályait – egyszerre csak egyet!


TESZTELTÜK A RUHACÍMKÉKET

Olyan feltörekvő dizájnerekkel és ruhakészítőkkel dolgozunk, akik osztoztak víziónkban a ruhaápolás újraértelmezéséről. K+F laboratóriumunkban közösen teszteltük a ruhacímkék útmutatóit a dizájner ruhákon – a legmodernebb mosó- és szárítógépekben.

30 FOK

Sokan nem tudják, hogy a ruhacímkén nem az ajánlott hőfok szerepel, hanem a maximálisan megengedett hőfok. Ha alacsony hőfokon mossa ruháit, azzal meghosszabbíthatja az élettartamukat. Ráadásul ezzel energiát is megtakaríthat: például a készülék 60%-kal kevesebb energiát használ fel egy 30 fokos mosási ciklus során, mint egy 40 fokos mosásnál.

Tudta? Az európai lakosok átlagosan 41°C-on mossák a ruháikat.

HA RITKÁBBAN, ALACSONY HŐMÉRSÉKLETEN MOSSA RUHÁIT, AZZAL MEGHOSSZABBÍTHATJA AZ ÉLETTARTAMUKAT.

László

CSAK VEGYILEG TISZTÍTHATÓ

A kényes ruhák többsége a ruhacímke szerint „csak vegyileg tisztítható”. Bár a ruhák így valóban tiszták lesznek, a vegyi anyagok a ruhának és a környezetnek is árthatnak. Emiatt manapság egyre kevesebben vásárolnak ilyen anyagú holmikat. Azonban az ilyen holmik többségét a modern technológiával működő készülékeknek és a kíméletes mosószereknek köszönhetően ma már otthon, a mosó-és szárítógépében is tisztíthatja (alacsony hőmérsékleten).

Ugyanakkor vannak olyan ruhák, amelyek valóban csak vegyileg tisztíthatók. Ezek többnyire olyan anyagból készültek, amelyek otthoni mosásnál összemennének vagy kinyúlnának, esetleg megváltozna a színük. Szerencsére van megoldás: egyre több vegytisztító cég dolgozik olyan zöld megoldásokkal, mint például a nedves vagy a szén-dioxidos tisztítás. Így Ön szükség esetén is választhat környezetbarát megoldást.

Tudta? A megkérdezettek 55%-a viszi rendszeresen vegytisztítóba ruháit, de a holmik tisztaságával csak a válaszadók fele elégedett.

SOK OLYAN RUHÁT TISZTÍTHATUNK GÉPBEN, ALACSONY HŐMÉRSÉKLETEN, AMELYEK A RUHACÍMKE SZERINT CSAK VEGYTISZTÍTÁSSAL TISZTÍTHATÓK.

Dóra

NE SZÁRÍTSA GÉPBEN

Gyakran szerepel a ruhacímkén, hogy gépi szárítás helyett szárítsa a ruhát szabad levegőn. Ez azonban csak néhány ruhánál helytálló. Például az vízlepergető réteggel bevont outdoor ruhák visszanyerik a vízlepergető képességüket, ha gépben szárítja őket (a megfelelő programon). A legtöbb modern készülékben már a selyem és gyapjú anyagú holmikat is biztonságosan száríthatja. Keresse a Woolmark címkét: a tanúsítvány igazolja, hogy a gépben biztonságosan mosható és szárítható még a legfinomabb anyagból készült gyapjú holmi is.

Tudta? Az emberek 70%-a úgy mossa és szárítja a ruháit, ahogy azt a szüleitől tanulta.

ÚGY GONDOLOM, BÁRMIT SZÁRÍTHATUNK GÉPBEN. A TITOK A MEGFELELŐ PROGRAM.

József

CSAK KÉZZEL MOSHATÓ

Sokan azt hiszik, hogy akkor gondoskodnak legjobban ruháikról, ha kézzel mossák őket. Ezt tanulták a szüleiktől, és a ruhacímkéken is ez áll. Azonban ez mára a modern mosó- és szárítógépeknek köszönhetően megváltozott.

A válaszadók 75%-as mossa kézzel ruháit, ugyanakkor csupán egynegyedük elégedett az eredménnyel. Ha kézzel mossa ruháit, azzal időt és energiát pazarol. Ráadásul a szövetszálaknak is árthat vele, ahogy a kézi mosás során összedörzsöli az anyagot. Válasszon inkább kímélő programot a mosógépén, és állítson be alacsony hőfokot.           

Tudta? Ha ruháinkat 9 hónappal tovább viselnénk, azzal kb. 20-30%-kal csökkentenénk ökológiai lábnyomunkat a szén- és hulladéklerakás, valamint a vízfogyasztás tekintetében.

MA MÁR A KÖTÖTT HOLMIKAT SEM KELL KÉZZEL MOSNI: NYUGODTAN TISZTÍTHATJUK ŐKET GÉPBEN.

Krisztina


A RUHACÍMKE KOLLEKCIÓ

Lapozza végig 16 dizájner partnerünk kollekciójáról készült fotókat. Ők az AEG K+F laboratóriumaiban tesztelt, modern ruhaápolási útmutató alapján tisztítják a ruhákat – hiszen ezek a gyönyörű holmik a legjobb gondoskodást érdemlik.

Nézze meg a katalógust

Ha szeretne többet tudni a projektről, megy ihletet merítene dizájnereinktől, töltse le a Ruhacímke projekt brossurát (angol nyelvű).

Letöltöm


ÚJRAÉRTELMEZTÜK A RUHAÁPOLÁST

Sokan ragaszkodnak az ’50-es évekből ránk maradt ruhaápolási szokásokhoz. Az AEG K+F laboratóriumban modern ruhaápolási irányelveket hoztunk létre.

 • Csak kézzel mosható

  Ahogy a kézi mosás során összedörzsöli az anyagot, azzal árthat a szövetszálaknak. A legtöbb olyan holmit, amely a ruhacímke szerint „csak kézzel mosható”, nyugodtan rábízhatja egy modern készülékre (kímélő programon).

 • 30 fok

  Régebben magasabb hőfokon kell mosni a ruhákat ahhoz, hogy tiszták legyenek - azonban ez mára megváltozott. Ha alacsonyabb hőfokon tisztítja ruháit, azzal nemcsak energiát takarít meg, de ruhái hosszabb ideig megőrzik formájukat, és sokáig úgy néznek majd ki, mintha újak lennének.

 • Vasalás

  A sérülékeny holmikat, mint például a selyem, vagy a gombbal, cipzárral ellátott darabok, nem kell feltétlenül vasalni. Tegye be őket a mosógépbe, gőzprogramra. Ha mégis vasalni akarja őket, mindenképpen tartsa be a ruhacímke utasításait, ne nyomja rá a vasalót a ruhára.

 • Ne szárítsa gépben

  Ha túl sok ruhát tesz a gépbe, a ruhák összegabalyodhatnak. Ha pedig túl keveset, az energiapazarlás. Használjon automatikus programokat, amelyek pontosan érzékelik, hogy mennyire nedvesek a ruhák, így pont annyi ideig szárítják őket, ameddig szükséges. A moern szárítógépe alacsony hőfokon szárítanak, így a ruhák nem mennek össze.

 • Csak vegyileg tisztítható

  A modern technológiával működő készülékeknek és a kíméletes mosószereknek köszönhetően ma már otthon, a mosógépében is biztonságosan tisztíthatja ruháit (alacsony hőmérsékleten) - még a „csak vegyileg tisztítható” holmikat is.

 • Ne mossa túl

  Nagyon fontos, hogy alaposan átgondolja, valóban a szennyesben van-e már a helye a ruhának. Megalkottunk egy teljesen új ruhacímkét, hogy felhívjuk erre a figyelmet: „Ne mossa túl”. Emellett vannak olyan AEG megoldások, amelyeknek köszönhetően ritkábban kell kimosni a ruhákat.


A RUHACÍMKE PROJEKT PARTNEREI

Olyan partnerekkel dolgozunk a ruhacímke projekten, akik osztoznak a víziónkban. Együtt újraértelmezhetjük a ruhaápolást.

 • Woolmark szövetség

  A Woolmark szövetség (a nemzetközi gyapjú szövetség) egyike a világ legelismertebb márkáinak. Garantálja a legmagasabb minőséget, és kizárólag a legmodernebb és legkiválóbb alapanyagokat és termékeket képviseli. A Woolmark szövetség az ausztrál Innovatív gyapjú (Australian Wool Innovation) nevű cég leányvállalata. A nonprofit cég kutatás-fejlesztés, valamint marketing területen támogatja az ausztrál gyapjú értékesítését – világszerte 55000 gyapjúgyártó cég nevében.

   

 • Fashion Revolution

  A Fashion Revolution egy nemzetközi nonprofit egyesület, amelynek célja egy egész éves kampány összefogása. A kampány témája „a divat valódi költsége”. Kezdetben inkább a gyártási folyamatokra fókuszáltak, ma már fő céljuk a tudatos fogyasztói magatartás kialakítása a fenntartható jövő érdekében.

 • Nem csak egy címke

  A „Nem csak egy címke” (Not Just A Label = NJAL) kezdeményezés a világ vezető dizájner platformjaként bemutatja a kortárs divat úttörőit, s a helyi közösségek és kézműves ruhakészítők támogatására ösztönzi a dizájnereket. Ezenkívül fontos szerepet játszott a divatipar forradalmában a politikai erőkkel és más olyan  rendszerekkel szemben, amelyek hátráltathatják a dizájnerek  fejlődését és integritását.

ELECTROLUX

Az Electrolux már több mint 100 éve tervez és gyárt konyhagépeket a világ legjobb éttermeinek, valamint mosó és szárító gépeket a nagy szállodáknak és professzionális mosodáknak. A profi séfekkel és dizájnerekkel zajló közös munka inspirálja a márkát folyamatosan arra, hogy a professzionális megoldásokat elérhetővé tegye az otthonokban is. Az Electrolux elkötelezte magát a prémium konyhagépek, mosó- és szárítógépek, porszívók tervezése és gyártása mellett. Amikor új készülékeket tervez, szem előtt tartja vásárlók igényeit és figyel a bolygónkra is. Az Electrolux 2017-ben elnyerte az arany minősítésű RobecoSAM Fenntarthatóság díjat, amellyel minden évben a világ a legfenntarthatóbb megoldásokat kínáló vállalatot tüntetik ki.