Csokoládés-narancsos madeleine

Csokoládés-narancsos madeleine

Gondolkozott már azon, hogy jó lenne otthon madeleine-t készíteni? Ez a hagyományos francia vajas sütemény egy tökéletes desszert, főleg, ha megbolondítja egy kis narancsos csokival. Kövesse a receptet lépésről lépésre, és fantasztikusan finom, könnyű madeleine-nel kínálhatja vendégeit.

Hozzávalók

·        100 g sózott vaj, plusz egy kevés a formák vajazásához

·        2 nagy tojás

·        100 g cukor

·        2 narancs héja

·        2 evőkanál narancslé

·        100 g liszt

·        1 teáskanál sütőpor

·        140 g 70%-os kakaótartalmú csokoládé

Elkészítés

 

Előkészítési idő: 10 perc

Főzési idő: 10-12 perc

Szükség lesz egy 12 lyukú madeleine formára. A forma méretétől függően 18-24 madeleine készíthető a megadott hozzávalókból.

1. Kenje ki a madeleine formákat vajjal, szórja meg liszttel, de ügyeljen rá, hogy csak a formák mélyedéseibe kerüljön.

2. Olvassza fel a vajat. Amikor elkezd habosodni és dióbarna színű lesz tegye félre és hagyja kihűlni.

3. Egy robotgépben keverje össze a tojást és a cukrot, majd adja hozzá a narancs héját és levét. Keverje egynemű masszává, és adja hozzá az olvasztott vajat. További keverés mellett adja hozzá kanalanként a sütőporral összekevert lisztet.

4. A tésztát tegye egy éjszakára a hűtőbe.

5.  A madeleine formákat töltse meg kb. egy evőkanálnyi tésztával (vagy tegye a tésztát habzsákba és nyomjon minden formába egy adag tésztát).

6. Süsse alacsony páratartalmú gőzprogramon, 160 °C –on, 10-12 percig vagy amíg aranybarnára nem sül a széle. Azonnal vegye ki a formából az elkészült süteményeket és egy rácson hagyja kihűlni.

7. Az indukciós főzőlapon, alacsony hőmérsékleten, egy lábosban olvassza fel a csokoládét.

8. Minden madelein-t félig mártson bele az olvasztott csokoládéba (a felesleget hagyja lecsepegni), vagy csorgassa rá a csokoládét a süteményre és tegye őket egy tepsibe. Tálalás előtt várja meg míg megszilárdul a csokoládé.

Séf tipp: Ha egy csipet sót ad az olvasztott csokoládéhoz karakteresebb lesz az íze.

 

 

  • Vörösboros körte

    Mindenképpen használja a fűszereket, akkor is ha nem szereti őket – teljesebb és intenzívebb lesz tőlük az étel íze.

  • Lime mousse málna szósszal

    Az intenzív ízű málnaszósz és az édes lágy mousse tökéletes páros alkot. Ráadásul gyönyörűen néznek ki együtt.

  • Crème Brûlée

    A csodálatos crème brûlée – csavarjon egyet a klasszikus recepten. Használjon levendulát, kakaót vagy fahéjat az ízesítéshez.