Csokoládés-narancsos madeleine
Csokoládés-narancsos madeleine
Gondolkozott már azon, hogy jó lenne otthon madeleine-t készíteni? Ez a hagyományos francia vajas sütemény egy tökéletes desszert, főleg, ha megbolondítja egy kis narancsos csokival. Kövesse a receptet lépésről lépésre, és fantasztikusan finom, könnyű madeleine-nel kínálhatja vendégeit.
Hozzávalók
· 100 g sózott vaj, plusz egy kevés a formák vajazásához
· 2 nagy tojás
· 100 g cukor
· 2 narancs héja
· 2 evőkanál narancslé
· 100 g liszt
· 1 teáskanál sütőpor
· 140 g 70%-os kakaótartalmú csokoládé

Elkészítés
Előkészítési idő: 10 perc
Főzési idő: 10-12 perc
Szükség lesz egy 12 lyukú madeleine formára. A forma méretétől függően 18-24 madeleine készíthető a megadott hozzávalókból.
1. Kenje ki a madeleine formákat vajjal, szórja meg liszttel, de ügyeljen rá, hogy csak a formák mélyedéseibe kerüljön.
2. Olvassza fel a vajat. Amikor elkezd habosodni és dióbarna színű lesz tegye félre és hagyja kihűlni.
3. Egy robotgépben keverje össze a tojást és a cukrot, majd adja hozzá a narancs héját és levét. Keverje egynemű masszává, és adja hozzá az olvasztott vajat. További keverés mellett adja hozzá kanalanként a sütőporral összekevert lisztet.
4. A tésztát tegye egy éjszakára a hűtőbe.
5. A madeleine formákat töltse meg kb. egy evőkanálnyi tésztával (vagy tegye a tésztát habzsákba és nyomjon minden formába egy adag tésztát).
6. Süsse alacsony páratartalmú gőzprogramon, 160 °C –on, 10-12 percig vagy amíg aranybarnára nem sül a széle. Azonnal vegye ki a formából az elkészült süteményeket és egy rácson hagyja kihűlni.
7. Az indukciós főzőlapon, alacsony hőmérsékleten, egy lábosban olvassza fel a csokoládét.
8. Minden madelein-t félig mártson bele az olvasztott csokoládéba (a felesleget hagyja lecsepegni), vagy csorgassa rá a csokoládét a süteményre és tegye őket egy tepsibe. Tálalás előtt várja meg míg megszilárdul a csokoládé.
Séf tipp: Ha egy csipet sót ad az olvasztott csokoládéhoz karakteresebb lesz az íze.
-
Vörösboros körte
Mindenképpen használja a fűszereket, akkor is ha nem szereti őket – teljesebb és intenzívebb lesz tőlük az étel íze.
-
Lime mousse málna szósszal
Az intenzív ízű málnaszósz és az édes lágy mousse tökéletes páros alkot. Ráadásul gyönyörűen néznek ki együtt.
-
Crème Brûlée
A csodálatos crème brûlée – csavarjon egyet a klasszikus recepten. Használjon levendulát, kakaót vagy fahéjat az ízesítéshez.