Gnocchi citromos-zsályás szósszal
Gnocchi citromos-zsályás szósszal
Úgy gondolja, hogy a gnocchi készítést jobb a séfekre bízni? Gondolja át újra! Ennek az egyszerű receptnek a birtokában nem is fogja érteni, miért nem készített korábban gnocchit. A citromos-zsályás szósz tökéletes kiegészítője ennek a klasszikus olasz tésztának.
Hozzávalók
A gnocchihoz
• 500 g burgonya
• 160 g liszt
• 1 tojássárgája
• 1½ teáskanál só
• 1 csipet reszelt szerecsendió
• kukoricaliszt
A szószhoz
• ½ csokor zsálya
• 1 citrom
• 80 g hagyma, apróra vágva
• 40 g vaj
• só, bors
• 50 ml fehérbor
• 250 ml tejszín

Elkészítés
1. Tisztítsa meg és főzze puhára a burgonyát. Hagyja kihűlni, pucolja meg, majd krumplinyomóval törje össze.
2. Gyúrjon tésztát a burgonyából, lisztből és tojássárgájából. Ízesítse a tésztát sóval, borssal, szerecsendióval. Ossza el 5 részre a tésztát, és sodorjon mindegyikből ujjnyi vastag, henger formát. Finoman szórja meg liszttel, hogy tészta ne ragadjon össze.
3. Vágja a tészta hengereket 2 cm-es darabokra és tegye őket a tepsibe. A gnocchikat tegye a sütőbe a 2. polcszintre, és párolja Vital programon, 95 °C-on, 30 percig.
4. A szószhoz szedje le a zsályaleveleket a szárukról, 8 levél kivételével, majd vágja apróra a többit. A citrom héját reszelje le, levét pedig facsarja ki.
5. Pirítsa meg az apróra vágott hagymát a vajon, ízesítse sóval, borssal. Adja hozzá a fehér bort és hagyja forrni két percig. Adja hozzá a tejszínt és forralja vissza (redukálja) a mártást a kétharmadára. Végül keverje hozzá a zsályaleveleket, a citrom héját és levét.
6. Keverje össze a gnocchit a szósszal, és tálalja előmelegített tányéron. Díszítse zsályalevelekkel és ízlés szerint egy kis reszelt parmezánnal, sóval, borssal.
Séf tipp: Ha szereti a sós ízeket és a ropogós textúrákat szórja meg pirított bacon-nel.