Saláta valódi ízekkel

Saláta valódi ízekkel

Mark Schatzker cézársalátája készítésekor az alapanyagok természetes, gazdag ízére helyezi a hangsúlyt – a dresszing szerepe másodlagos.

Hozzávalók

A csirkéhez

•  1 hagyományos, sütésre szánt csirke

•  növényi olaj vagy sertészsír

•  só, bors

•  liszt

 

A salátához

•  bármilyen saláta, amelynek saláta íze van (minél sötétebb, annál ízesebb)

•  vöröshagyma

•  paradicsom a kertből

•  friss fűszerek (kapor, petrezselyem, kakukkfű, koriander, oregánó stb.)

•  hidegen préselt olaj, ízlés szerint (pl. extraszűz repce- vagy olívaolaj)

•  citromlé vagy ecet

•  só, bors

Elkészítés

 

4 főre

Sült csirke

1. Bontsa szét a csirkét. Válassza szét az alsó es felső combokat. Sózza es borsozza bőven, majd hagyja pihenni legálabb egy óran át.

2. Keverjen sót es borsot a lisztbe, majd forgassa bele a csirkerészeket.

3. Öntson annyi zsiradékot egy magas falú serpenyőbe, hogy néhány milliméter magasan álljon benne. A legjobb a disznózsír, de a növényi olaj is megfelel. Pirítsa meg a csirkét: forgassa addig, míg minden oldala kellően ropogósnak es ízletesnek néz ki. Vegye lejjebb a hőfokozatot, tegyen 1-2 evőkanál vizet a serpenyőbe, majd takarja le fedővel. Párolja a csirkét 20 percig. Rendkívül fontos, hogy rendesen megpárolja a felső es alsó combot, mert a hagyományosan tartott szárnyasoknak ez a része kevésbe puha. Akkor jó, amikor az alsó combon felhúzódik a hús a csontról. Vegye ismét nagyobbra a hőfokot, és pirítsa meg ismét a húst.

4. Hagyja hűlni legálabb 10 percig egy tányéron tálalás előtt. Fűszerezze ízlés szerint.

 

Kerti saláta

5. Vágjon egy kisebb hagymát nagyon vékony szeletekre (lehetőség szerint használjon szeletelőt, ha késsel vágja, legyen óvatos).

6. Aprítsa fel a fűszernövényeket (válogasson ízlése szerint).

7. Tegyen mindent egy salátás tálba. Szedje szét a hagymát gyűrűkre, vagy vágja félbe a szeleteket. Szórjon rá kevés sót es borsot. Hintse meg hidegen préselt olajjal és citromlével vagy ecettel.

Séf tipp

A hagyományosan sütésre szánt csirke egy lassabban növekvő fajta ez ma mar elég ritka , es füvön kell tartani. Ha átlagos, szupermarketből vett csirkéből próbálja meg elkészíteni az ételt, egyszerűen nem lesz finom, mert a nagyipari csirke húsa íztelen.

Mark Schatzker

Mark Schatzker a The Dorito Effect, a mesterséges ízesítésről és az amerikai egészségügyi válságról szóló könyv szerzője. Egyesek „ízdetektívnek” hívják, mivel küldetése az íz és a táplálkozás közötti kapcsolat feltárása. Rádiós rovatvezető a kanadai Broadcasting Corporation-nél, feleségével és három gyermekével Torontóban él. 

  • MOULES MARINIÈRES (Kagyló tengerész módra)

    Ha egy egyszerűen és gyorsan elkészíthető, látványos ételt keres, akkor nem is választhatna jobbat ennél a francia klasszikusnál.

  • Párolt zsemle

    Könnyű, ropogós héjú, aranybarna zsemle – mintha most készült volna frissen a pékségben. Egy nagyszerű recept azokra a hétvégékre, amikor valami extra finomsággal akarja kényeztetni családját.

  • Vörösboros körte

    Mindenképpen használja a fűszereket, akkor is ha nem szereti őket – teljesebb és intenzívebb lesz tőlük az étel íze.